2017: Můj nejpestřejší a nejtěžší rok

Karel Dytrych
9 min readDec 31, 2017

Už loni při čtení shrnutí roku několika kamarádů a známých podnikatelů mě svrběly prsty nad sepsáním své rekapitulace. Letos při čtení další porce zajímavých článků jsem se už zamyslel také nad svým rokem. Celkově se mi rok 2017 ztratil jak pára nad hrncem, a když to tak po sobě čtu, tak se ani nedivím.

Leden

Rok 2017 jsem začal stěhováním kanceláří Webového servisu. V roce 2016 se nám skvěle dařilo, rostli jsme doslova každým dnem. Celé jsme to korunovali novou krásnou 300-metrovou kanceláří hned vedle Muzea. Naším cílem byl co největší růst. Jenže, nové programátory se nám nějak nedařilo nacházet. Takže jsme si spíš jen zvedli náklady a prestiž v očích klientů. Ta „prestiž“ nás přišla docela draho. Skoro všichni naši dlouhodobí klienti, kteří k nám v Lednu přišli najednou začali chodit s pocitem, že si žijeme nad poměry a že musíme zmenšit rozpočty. Nehledě na dobré výsledky naší práce. Někdy i právě díky nim. To když přišli na řadu škrty, protože si e-shopaři zaměstnali na některé práce vlastního specialistu. Nu což, museli jsme si s tím poradit.

Tahle doba byla pro mě dost těžká i z jiného pohledu. Seděl jsem v podstatě na 4 židlích současně… a celý pracovní týden jsem proplouval ze schůzky na schůzku. To se dlouhodobě nedá. V agentuře jsem byl na pozici tahouna, obchoďáka, HR managera a kamarádského kolegy co se snažil organizovat akce jako pockerové večery, snídaně atd.

Další židlí se stal e-shop SportHero, skrze který jsem chtěl pomáhat, šířit skvělé hodnoty a prohloubit agenturní znalosti dál za oponu vývoje a marketingu. Poznat reálné problémy s kterými se e-shopaři potýkají a své agentuře třeba ani nesvěřují. Vývoj od vymýšlení po spuštění by vydal na knihu. Mou rolí byly data a technické řešení.

Poslední dvě židle tvořili Freelo a Váš Hosting. Práce na těchto projektech mě neuvěřitelně baví. Určitě to ovlivňují i skvělí klienti a rychlost s jakou jsou vidět výsledky vlastní práce.

S Freelem jsme měli hned z kraje roku Pražský hackathon — necelý týden hluboké práce právě v nových kancelářích. Ten jsem si nesmírně užil. Naprogramoval jsem během něho funkci na zpracování došlých e-mailů a jejich ukládání ve formě komentářů v úkolech. Řešil jsem u toho věci jako detekci e-mailových podpisů, duplicitní přílohy, formátování a hromady dalších věcí.

Začátek roku mi docela zkomplikovala ještě naše bývalá účetní firma. Oznámili mi, že na mě padl černý petr — že s námi bohužel musí ukončit spolupráci. Nestíhají. Buď by museli přijmout novou účetní a s ní najít dalších pár firem, aby jí vytížili, nebo se zbavit jednoho klienta. Nás jakožto nejmladšího klienta.

Největší komplikací bylo provázání hostingového fakturačního systému s jejich. Hosting produkuje velké množství faktur s časovým rozlišením a naše propojení umělo zaúčtovat každou fakturu tak, že účetní neměla žádnou práci. Jen celkovou kontrolu. Automatické rozúčtování moc systémů na trhu neumožňuje. Přitom nám to umožnilo ohromně snížit náklady a eliminovat jakékoliv ruční chyby. Naše napojení je na systém Signys. Který nám umožnil zapisovat do celé databáze podle potřeb. Naštěstí mi pomohli přímo autoři systému.

Únor

Únor se nesl ve znamení náborových pohovorů na všech frontách. Hledali jsme nejen programátory do agentury, ale i já jsem začal hledat kolegu na pomoc s marketingem a podporou pro hosting. Do SportHera jsme hledali managera. Multitalentovaného zapáleného kolegu, který zvládne celý provoz a přijme vizi svobodné firmy za svou.

Nic není tak vyčerpávající jako nekonečné podobné pohovory.

Nebylo je moc na koho delegovat. Na hosting jsem po několika kolech pohovorů natrefil na Davida, s kterým jsme si docela notovali jen to mělo háček. Bydlel ve Španělsku a vracel se až v Červenci. Na Skypu jsme se dohodli, že to ale není překážka, a že se alespoň postupně oťukáme. Ono těch pár měsíců už nějak uteče. A taky že uteklo. Bylo to super rozhodnutí.

Pohovory mi protnula řada Freelo workshopů. Seznámil jsem se s lidmi z firem jako Fotoškoda, Zeppelin, Sportex a dalšími.

V únoru jsem si taky zkusil udělat Freelo webinář. Pro mě to bylo rozhodně vykročení z komfortní zóny. Není to taková sranda, jak to vypadá. Je potřeba dobře připravit obsah, mít zázemí, posluchače, atd. Celou dobu jsem měl nerva, že v přímém přenosu spadne internet nebo něco podobného. Nakonec to proběhlo dobře. Záznam už bude mít tisícovku shlédnutí.

Březen

Březen pokračoval v hektickém točení práce mezi všema 4 židlemi. V tuhle dobu jsem začal dost přemýšlet co a jak půjde z kola ven, ale nějak se mi nedařilo najít co (a jak). V rámci SportHero jsme měli plno schůzek u dodavatelů nebo i u jiných e-shopů, jako třeba u Martina z Econea. Chtěli jsme udělat prostě co nejvíce věcí dobře. Navázat partnerství atd. Také jsme navštívili Jedličkův ústav, který jsme chtěli podporovat. Jak se čas realizace našeho e-shopu natahoval, tak nám začali vyvstávat i komplikace.

V březnu jsme vypustili velký update Freela a nový ceník. Nové ceny jsme hledali několik měsíců. Věděli jsme, že bez toho to nepůjde. Naštěstí to uživatelé přijali dobře. Všem jsme dali starý tarif ještě na několik dalších měsíců, a důvody jsme hodně komunikovali. Povedlo se i spojení s velkým updatem. Bylo to něco za něco.

V březnu jsem ještě stihl spustit nový web Váš Hosting. Spustil jsem ho se vší slávou zhruba o 4 roky později, než jak se mělo stát. Bohužel až příliš často něco frčelo na důležitější koleji. “Klientské věci jsou přece důležitější”. Nejsou. Nafackoval bych si za to.

Pokud jste v podobné situaci. Prostě běžte a nový web dotáhněte. Hned.

Nový web ihned začal doručovat výsledky jaké jsem si plánoval. Servery jsme začali ve větším pronajímat i zájemcům z webu, ne jen zákazníkům, kteří se ozvali na doporučení. Také se vynořili zájemci o správu a workshop Gitlabu a celé se to zkrátka výrazně pohlo.

Duben

V dubnu jsme měli další Freelo hackathon — Pardubický. Dost jsme na něm přemýšleli. O cílech, vizích, i naší značce.

Na tomto hackathonu jsem položil velký základ překladům Freela do dalších jazyků. V podstatě stačilo jen málo… ale stejně jsme tu trošku doklepli až v Říjnu. Bohužel.

Kluci v Pardubicích rozjeli velký redesign, který vyústil ve Freelo 3.0. To ale až v Srpnu. Celou tu dobu jsme kvůli tomu ven nic nepouštěli. Nedalo se jinak. Naše poučení o důležitosti rychlé a časté aktualizaci aplikace.

Květen

V květnu jsem měl konečně čas trochu zvolnit. Na programu jsem měl týden odpočinku ve skvělém wellness hotelu Permon v Tatrách. Příznivcům saunování a relaxu tohle místo fakt doporučuju. Rozsáhlý komplex, ranní plavání, venkovní ochlazovací jezírka, ceremoniály atd.

Také mě čekala rozlučka se svobodou kamaráda z první třídy. Jako svědek jsem vše organizoval, tak jsem ho vzal do Budapešti.

Červen

V červnu konečně došlo ke spuštění SportHero. Téměř po roce od prvních myšlenek na e-shop. A zhruba o půl roku později, než jsme si to malovali. Pro mě to znamenalo konečně uvolnění rukou.

Velké poučení pro mě je nestavět ten projekt tak megalomansky. Vše jsme chtěli mít dotažené, automatizované a cílová čára se nám kvůli tomu jen a jen vzdalovala. Hlavně že jiným radím co je to MVP. :-)

V červnu jsem odjel s přítelkyní na měsíc nomádit do Las Palmas. Díky skupině Digirální nomádi v Las Palmas jsem tam poznal nové kamarády a v podstatě i klienty.

Jak jsem měl čas se zastavit a přemýšlet, tak ve mně dozrálo nelehké rozhodnutí ukončit svou štaci v agentuře. Štaci v agentuře, kterou jsem po tolika letech považoval za své dítě. Neviděl jsem v agenturní práci už žádný smysl. Sám jsem si nedokázal ani představit žádnou vizi, která by mi připadala smysluplná nebo zajímavá.

Můj konec v agentuře nakonec vyústil v daleko víc změn. Neodešel se bez slz a odchodů lidí. Nic příjemného.

Srpen

Srpen jsem s Kulinem začal u kamaráda ve španělské Maláze. Hlavou se mi tam ještě dost honil můj agenturní exit. Několikrát jsem ho tam s klukama probral, a tak nějak si to tam uzavřel.

Všechen volný čas jsem v tu chvíli hned přesměroval na Freelo. V Maláze jsme vymysleli a spustili Freelo community, dost vylepšili web, přidali reference a případové studie.

V Srpnu jsme spustili velký Freelo 3.0 update. Během léta jsem měl desítky telefonátů s lidmi, kteří přesně na něj čekali. My to přitom pořád ne a ne dotáhnout. Vím, že kdyby update přišel dříve, dost týmů by nezačalo používat jiné nástroje. Práce nepočká…

Září

Celý podzim se mi nesl ve znamení akcí a konferencí. Příležitosti přicházeli a já jsem chtěl rozhodně všechny využít. Největší akci jsem měl hned na úvod. Vedl jsem workshop na velké konferenci projektového řízení . Cílovka náročná — projekťáci a vysoce postavení manažeři z korporací. Přípravu jsem nepodcenil, a tak přišlo veskrze pozitivní hodnocení.

Veřejně jsem přednášel ještě na Hradeckém Barcampu a Pražské Posobotě. Nejsem úplně speaker, do té doby jsem moc neprezentoval, tak to byla docela škola a další velké vykročení z komfortní zóny.

Pro všechny prezentující: nejdůležitější je příprava, skvěle to vystihl Dan Gamrot.

Na hostingu jsme spustili docela velký a štědrý provizní systém. Nabízíme dlouhodobou provizi.

Říjen

Začátkem Října jsme jeli do Rakouska na další Freelo hackathon. Měli jsme chatu v údolí úplně na samotě. Ta krásná příroda mě očarovala. Rakousko mě nikdy nelákalo, ale teď se těším až tam vezmu mojí Julii.

Kvůli Hackathonu jsem nemohl na LinuxDays. Naštěstí mě zastoupil Kuba Vrchota. Odpřednášel tam obstojně naší aplikaci pro správu serverů — VPS Centrum.

V Říjnu jsem připravoval řadu rozhovorů na blog Freela. Dost se mi při tom honilo hlavou odstartování vlastního podcastu. Nejlepší rozhovor byl s Jankou Chudlíkovou primárně o stresu a o tom jak nevyhořet. Podcast od ledna zkusím.

Hosting měl dost divoký podzim. Pronajali jsme plno serverů. Bylo náročné ten růst ukočírovat. Na podpoře bylo každý den rušno.

Listopad

V Listopadu nám přišla dobrá zpráva ze soutěže Startup roku. Pozvali nás na osobní prezentaci Freela (v angličtině). S Julií jsme se podívali i na slavnostní vyhlášení na Žofíně. Bohužel jsme se Startupem roku nestali. Radost nám ale udělala firma roku — práci 30 lidí si řídí právě u nás.

Koncem Listopadu slavilo Freelo druhé narozeniny. Pojali jsme to docela megalomansky. Pronajali jsme Node5 a chtěli jsme přivítat stovku lidí. Měl jsem strach že přijde málo lidí, že ta akce lidi bavit nebude, že přijde hodně lidí a bude málo občerstvení atd. Nakonec byly obavy zbytečné.

S organizací akce jsem si vyhrál a notně jsem zaměstnal i Julii. Myslel jsem si, že bude dělat jen pár drobností, ale nakonec nad tím musela nechat desítky hodin. Připravili jsme uvítací To-Do listy, Freelobar, tombolu, workshop a plno dalších věcí.

Na akci byla báječná atmosféra a dorazilo 70+ lidí. Akce nás vyšla na něco málo přes 40 000. Stálo to za to.

Na hostingu se nám docela povedla Black Friday akce. Nedávali jsme slevy, ale připravili jsme jeden speciální tarif. Konkrétní konfiguraci serveru za dobrou cenu. Mělo to velký úspěch. Někteří zákazníci brali i dva servery naráz, nestíhali jsme instalovat. Byl jsem rád, že jsme našli variantu bez “slev”.

Oproti tomu na SportHeru jsme Black Friday a konzum bojkotovali.

Na podzim i kvůli vysokému tempu jsem byl asi 3x nemocný. Děsně mě to štvalo. Vždy to vyšlo nešikovně. Na Hackathon, Na Barcamp, … Vím, že je to jen moje chyba, stačilo víc odpočívat, víc sportovat, míň pracovat.

Prosinec

Prosinec mi začal na Ostravském Barcampu. Tahle akce měla skvělou atmosféru. Měl jsem přednášku o tom, jak ve Freelu pracujeme a co jsme udělali pro náš růst. Na přednášku jsem měl skvělé ohlasy. Z toho jsem měl fakt radost. Díky letí do Shopsysu i Moravia. Také jsme tam s Kulinem poznali a pokecali s hromadou lidí, včetně uživatelů Freela.

Hned další pondělí po Barcampu jsem měl podobnou přednášku na meetupu Inovace v digitálním marketingu. Díky této akci a jejímu ohlasu jsem se poznal s Petrem Fershmanem z Dativery, s kterým jsme naplánovali sérii akcí pro provozovatele softwarových služeb. Nazvali jsme to SaaSkaři.

První díl bude 20. ledna v STRV. Tématem bude onboarding, který vezmeme do hloubky. Intro k téhle akci brzy vyjde v příštím díle Kafemlejnek.TV.

Ještě přidávám knihy, které mě letos nejvíce nadchli

Štěstí doručeno — četl jsem hned zkraje roku. Je o vývoji obrovského e-shopu Zappos. Hodně inspirativní. Dost mi to upravilo myšlení o našich zákaznících a vůbec o zákaznické podpoře.

Podivín — skvělé čtení o budování svobodné firmy. Další z nakladetelství Tomáše Hajzlera.

Nikdy nedělej kompromis — kniha o vyjednávání a komunikaci. Doporučuji každému obchodníkovi a manažerovi. Funguje. Techniky z knihy jsem hned zkusil na městskou policii, a opravdu jsem odešel bez pokuty :-)

Elon Musk — jedním dechem jsem poslechl celou 12 h dlouhou audioknihu. Nemohl jsem to dostat ze sluchátek. Ale popravdě zas tolik jsem si toho neodnesl.

Celkově? Vidím za sebou obrovský kus práce. Z toho mám radost. Byla to taky velká škola na všech možných frontách. Hlavně začátek roku byl náročný. Teď z nadhledu vidím jak moc je důležité aby měla práce hlubší smysl, a aby měl člověk jasně stanovené cíle.

Do příštího roku chci hlavně ohnout vlastní myšlení a hodit na první místo zdraví a rodinu. Velké celoroční téma pro mě bude expanze Freela do zahraničí.

Další zajímavá shrnutí?

--

--

Karel Dytrych

Zakladatel Freelo.cz a Vas-Hosting.cz Zjednodušuji podnikání druhým. Natáčím podcast zpodpalubi.cz a organizuju SaaSkari.cz