2020 nebyl zase tak špatný…

Karel Dytrych
9 min readJan 1, 2021

--

Na rok 2020 jsem měl asi nejvíc plánů v životě. Tři měsíce pracovně v New Yorku s kanceláří na Manhattanu, uspořádání velké konference projektového řízení a hlavně hodně cestování. Asi tušíte jak to dopadlo. 😅

Cestovní checklist na 2020

Přesto to byl fajn rok. A to začal pádem z motorky, přisátou pijavicí a noclehem ve chlívku u otce Blasiuse na Floresu.

Tam jsme přeletěli na začátku roku z Bali, kde jsem byl už od poloviny prosince. Chtěli jsme vidět Wae Rebo, Komodské ostrovy a další věci.

Wae Rebo village

Zbytek ledna na Bali jsem převážně pracoval. Práce s časovým posunem vede mnohem více k hluboké práci. Proto jsem si ten rok 2020 taky tak hezky naplánoval. 😀

Dojo Bali cowork

Z letiště jsem spěchal rovnou na kurz minutový řečník. Tím by měl projít každý, kdo někdy prezentuje. Zábavnou formou předaná jednoduchá pravidla. I když jsem neprezentoval poprvé, tak mě to posunulo.

Jak říká sám Petr Krejčí: „Kamarádi vás na chyby neupozorní“. S Petrem jsme natočili i podcast a navštívil jsem další jeho minutové kurzy.

Hematom jako Brno jsem si vyběžkoval s designerskou bandou okolo Martina Valenty. Plužit z kopečka na centimetru sněhu nikomu nedoporučuju. Každopádně na příští 2 měsíce jsem měl otevírák konverzací na všechny konference 2020.

Na tenhle úkaz se stály fronty ve VFN. „Sestro zavolejte Františka, tohle musí vidět“.

V únoru jsem se propašoval na prestižní konferenci PPC Camp. Chtěl jsem od Markéty Kabátové nasát inspiraci pro SaaS Vegas, který jsem plánoval na konec léta. Popravdě, nečekal jsem, že zrovna na PPC konferenci se budou tolik řešit cookies. Normálně všechny ty cookie lišty řeší právo v marketingu.

Poslední konference před pandemií — Wordcamp Praha. Tuhle konferenci jsem si užil na maximum. Jako vítač, šatnář, i speaker.

Asi tušíte co se stalo v Březnu. Tlustá čára pro všechny.

—————————————

A pak už začala jen spousta hangoutů. Pracovní pohovory na hangoutu, společné workouty na hangautu… Kdybych tak tenkrát tušil, kolikrát to slovo ještě letos použiju.

Za Freelo jsme chtěli co nejvíc podpořit všechny, koho se situace dotkla, takže jsme nabízeli Freelo a konzultace zdarma. Ono totiž práce na dálku nebyla pro každého ani ve 2020 samozřejmá. Když jsem viděl jak všichni okolo šijí a vozí roušky, tak jsem chtěl být co nejvíc užitečnej. Trochu jsem snad byl…

Duben by se dal zkrátit na 4 hastagy #práce #vaření #sport #výletydopřírody. Nic jiného jsem ani nedělal. Svoje kouzlo mělo běhání prázdnou Prahou.

Jedním dechem jsem přečetl knihu Blackout. Ta je o globálním výpadku elektřiny — a co by se dělo den za dnem. Ideální čtení do karantény. Zažít bych to nechtěl.

Více času na hlubokou práci nám dalo prostor zkusit zahraniční expanzi. Zkusili jsme PPC po evropských zemích. Co vám budu povídat proklikali jsme pár set tisíc a výsledek nulový. Máme data, máme zkušenosti. Později mi tenhle postup i výsledek potvrdila řada dalších SaaSkařů.

V květnu jsem si koupil nejlepší tool celého roku. Červené brýle pohlcující modré světlo. Začal jsem je nosit 2 hodiny před spaním a rychlost usnutí i kvalita spánku šla rapidně nahoru.

Takhle nějak vypadá pohled z okna s brýlemi.

Zase tak dobrá investice nebyla do čelenky Dreem, která mi celou noc sice hezky změřila, ale poměrně rychle jsem ji přestal nosit. Zjistíte ale co má na spánek jaký vliv…

Také nám udělali radost v redakci Czechcrunche… Díky!

Další fajn čtení bylo Space Barons. Většina lidí zná SpaceX, ale o pozadí dalších firem člověk zas tolik nezavadí. Mě překvapilo, že Jeff Bezos málem umřel při hledání vhodného místa pro továrnu na své rakety, a že vlastně Boeing a Nasa byly hrozné brzdy vesmírného pokroku.

V Květnu se konečně zase rozběhlo natáčení podcastu, a Freelo TV. Nejsledovanější díly byly s Honzou Kvasničkou a Pavlem Minářem.

Mega pozitivní člověk je i videokouzelník Michal Orsava. Pokud ho neznáte, tak dost možná znáte jeho virální videa. Mě pro změnu vyzpovídal Robert Vlach pro Navolnenoze.TV.

Také byl boží výlet do Špindlu. Během jednoho dne jsme zažili všechny roční období. Chuť zakázaného ovoce měla i cesta lemovaná polskou hranicí.

V červnu konečně přišlo něco jako normální život. Robert Vlach mě pozval přednášet o týmové komunikaci na Think Tank do Ostravy.

Ostrava, Think tank na volné noze.

Na akci jsem se poznal s úplně skvělým párem manželů Kavkových. Předpokládám, že češtinu 2.0 znáte, ale víte, že mají i zajímavou party hru?

Výlet do Ostravy se potom stočil na Brno, kde jsme si definitivně s Hankou Molíkovou plácli, že SaaS Vegas 2020 se děje. Nic horšího, než mít zaplacený celý hotel s plnou penzí na pár dnů jen pro sebe se stát nemohlo. Naštěstí zájem o lístky byl enormní. Většina SaaSkařů psala, že akci chtějí, a že dají vědět víkend před akcí. Nic lepšího si jako organizátor přát nemůžete. 😅

Karlovo poprvé — na vodě. Nejsem úplně fanda stanování, ale když Petra Dolejšová zavelela, že zavádí tradiční e-commerce vodu, tak jsem se nemohl schovávat v podpalubí.

E-commerce voda, Český Krumlov, stanování.

Prázdná Vltava a Krumlov měli své kouzlo. Kromě toho že jsem se poprvé udělal na vodě, vzbudil v centimetru vody, tak jsem také poprvé chytil klíště. Dokonce dvě. Což byla přesně ta pravá chvíle na zachování paniky. Odmala jsme u nás klíšťata rituálně upalovali a po jejich přítomnosti se stříkal byt dezinfekcí. To jednomu změní život. Začal odpočet do vypuknutí encefalitidy, a konečně jsem začal žít jako by každý den byl ten poslední. 😀

Situace nám dopřála i další Freelo hackathon. Místo pláže v Chorvatsku nebo kopečků v Rakousku to byla samota u lesa. Ke štěstí stačila.

Freelo hackathon na samotě u lesa

Oproti jiným hackathonům jsem vytvořil minimum kódu, zato jsem navařil spoustu jídla, připravil trapnohry a zalektoroval beer-jógu. Celá posádka si to královsky užila.

Čataranga, kobra, plzeň.

Mimochodem, mám nejlepší parťáky na světě Honzu Kuldu a Karla Borkovce. Ve Freelu udělali za ten rok tolik parády. Dark mode, Webhooky, Reporting, Kanban, Wiki a plno dalšího. Když jsem jim řekl, že letím na konci roku do Mexika, tak jejich jediná starost byla proč jsem si nevybral bezpečnější zemi. Tady ještě čtení o firemní kultuře u nás na palubě.

V červenci jsme si byli změřit pud sebezáchovy na singletrack na Božím daru. Největší ho měl Petr Krejčí. Brzdil i do kopce. Specialista na UX — David Kočí měl přesně opačný experience. Nahoru lanovkou, z kopce švihání zatáček. Tomuhle ježdění na kole bych rozuměl.

Petře, prostě nemůžeš brzdit do kopce…

Byť se to nemusí z okolních řádků zdát, tak od Března tvořila majoritu času práce. Většina dnů měla scénář: cvičení, snídaně, práce, výklus, vaření oběda, práce, jóga, večeře. Hodně lidí podporovalo restaurace rozvážkou, ale pro mě bylo vaření asi největší zpestření dne. Aktivita a meditace. Proto jsem se fakt těšil na výlet do Slovinska. A očekávání bylo překonané. Canyoning, rafting nebo hiking v Triglavském parku stál za to. A jestli vás zajímá proč nám říkali poop-guys, tak si pusťte tohle.

Slovinsko

Hned po návratu se konalo školení Miss ČR. Prý jsem měl být ta správná osoba na cvičení improvizace. To víte startup bez investora. To je pořád nějaká improvizace. Každopádně vím, jak se má Palo Habera v porotě Superstar. 😅

Školení Miss ČR

Dopaminová bomba roku. Školení DVTV. Selfie s Martinem a Danielou. Tohle školení jsem měl fakt za odměnu. Když je něco váš lovebrand… a můžete s ním spolupracovat. 💙

Školení DVTV

Taky jsme začali řešit Facebook kampaně s Honzou Bartošem. Už jsme se párkrát spálili. Většina odborníků je orientovaná na e-commerce a myslí si, že to v SaaSu půjde úplně stejně. SaaS ale funguje úplně jinak. Konečně to s Honzou začalo dávat smysl.

Tenhle podcast s Vojtou Hrubanem mě rozhodně bavil. Tak jestli chcete něco mimo bublinu. Něco o Nymburce. Doporučuju.

Rodiče oslavili 40 let od svatby. To já už asi nestihnu. Jak poznat ideální protějšek? Existuje někdo takovej? Musí to být dřina? Čím to, že vztahy dříve vydržely mnohem déle? Pro mě to bylo téma celého roku. Navštívil jsem Deep talks na živo, četl jsem Vojtka, podcastoval s Eliškou Remešovou. A pravdu si budu muset ještě najít…

Highlite roku byl na konci srpna v Dolních Věstonicích. Vzdělávací SaaS akce pro 50 founderů českých online služeb. Vzalo to jenom asi 100x víc času než jsem očekával, ale stálo to za to. Podle feedback formu to za to stálo i všem účastníkům.

Všechno bylo totálně nejlepší. Jste největší borci, že jste to zorganizovali. Legendární akce. Měl jsem vysoká očekávání a byla předčena!

SaaS Vegas — vzdělání, zábava, sport…

Jste boží a vaše pozitivní a nadšená energie (a stand-up comedy) tomu dodávala tu pravou šťávu!

Kombinace vzdělání, zábavy, hazardu, Moravy, sportu a vína všem sedla. S Hankou jsme navíc věnovali celý výtěžek na lepší vzdělání sociálně slabším.

Pokud to uspořádáte i příští rok, budete ještě větší borci než letos.

🤔

A na konci léta mě kompas nasměroval do skal…

Podzim jsem zahájil zase v Ostravě. Natáčeli jsme Freelo TV s Martinem Bazalou. Celkově jsme chytli s Raynetem společnou vlnku, tak se kromě integrace dočkáte i společného webináře.

Hned po návratu jsem si vyběhal první medaili v životě. Byla bronzová z trailového závodu Prokopským údolím. Kdybyste mě viděli kolabovat v patnácti při čtyřstovce, tak byste mi to nevěřili. Sázka s Tomášem Reinbergerem — zakladatelem VAŠE LIGA byla prostě motivační.

Číslo 5 žije… a nechtělo tančit makarenu na veřejnosti.

Naběháno jsem měl i díky Running mallu. Nabitý kalendář různými výklusy mi párkrát kecky nazul. Doporučuju. Běhání ve skupině motivuje a baví.

Změřili jsme si s Pavlem Minářem p…roduktivitu. Pavel vyhrál, a vy můžete vyhrát když mrknete na záznam.

Po několika měsících příprav jsme spustili Nakopni.to. S klukama z Fakturoidu jsme dali dohromady firmy, které chtějí dlouhodobě podporovat začínající podnikatele a firmy.

V listopadu jsme oslavili 10 let serverování Váš Hosting. Namísto velké párty jsem alespoň napsal článek, a poděkoval těm co si to zaslouží. Pak už jsem jen natočil vánoční podcast speciál…

…a odletěl do Mexika. A o tom zase někdy příště. Teda jestli to tu přežijeme. 😅 Pokračování příště…

Stejně je nejvíc když je člověk živej a zdravej. #MexickéMoudro

Buďte zdraví celej 2021.

--

--