2022 - Me, Myself & Marlene

Karel Dytrych
10 min readJan 1, 2023

--

Kdybych měl 2022 popsat pomocí tří hashtagů, tak by to bylo #náročný #změny a #superjízda. Narodila se Marlene, a stala se okamžitě středobodem našeho vesmíru. A já se stal tátou. Nepopsatelný. Ale to bylo až v květnu, takže popořadě…

Zimu jsme si jako obvykle krátili v Las Palmas. Zapadlo to na druhý trimestr, kdy se dá bez problémů létat. Trochu nás tam překvapila a potrápila Calima, což je vítr, který přináší prach ze Sahary. Nemělo by se to dýchat a vycházet. Názory se na to i mezi místními dost lišily.

Na Kanárech jsme jako obvykle potkali spoustu známých tváří a nomádů. S Jirkou Martiškem jsme tam natočili podcast o NLP (programování mozku). Katy se zkusila rovnou pomocí této metody zbavit strachu z injekcí. Po příletu jí jich čekalo docela dost. 😅

Den před odletem jsme se nastěhovali do krabic a po návratu jsme se měli pouze hladce přestěhovat. Jenže během toho měsíce nás soused vytopil a tak jsme se vrátili do skladiště s opadaným stropem, smradem a bordelem kde nešla ani elektřina. Ale těch pár hodin do rána jsme tam už dali.

Loučit se s Náměstím Jiřího z Poděbrad se mi po skoro 10 letech moc nechtělo. Farmářské trhy jsem bral jako vlastní zahrádku a žižkovský vysílač před oknem byl symbol domova.

Sotva jsme se přestěhovali, tak začala válka na Ukrajině. Stejně jako spousta dalších lidí jsem nedokázal několik měsíců odlepit oči od Twitteru, vstávat bez ČT24 atp.

Děs. Sláva Ukrajině.

Projectrestart

Spolu s agenturou Taste jsme vzkřísili myšlenku na uspořádání konference Projectrestart. Ta měla proběhnout krátce před prvním lockdownem. Kývnul jsem na nesmyslně krátký deadline protože #challengeaccepted. To už bych znova neudělal. Ale nakonec z toho byl velký úspěch.

Jedna citace od Mariana Jelínka, který si získal publikum nejvíce:

Společný jmenovatel úspěšných lidí je zvláštním způsobem nastavený subjektivní svět. Všichni extrémně milují to, co dělají, a chtějí od toho extrémně hodně, mají správné návyky a psychickou odolnost.

Pro mě byl největší úspěch to, že jsem nemusel z pódia rovnou do porodnice. Díky Marlene.

Sales & Freelo

Velkým tématem roku se pro mě stal obchod. Já jsem ho do té doby měl ve škatulce „vyrazej mě dveřma, tak vlezu komínem“. Prostě něco, co slušný člověk nedělá. Ale Petr Bernadič mě pozval na jeho super workshop a obchodování mi prodal. Resp. prodal mi pohled na konzultování potřeb klienta, což je ve výsledku pomoc zákazníkovi a oboustranný zisk.

Nám se to ve Freelu hodilo, protože jsem se chystal založit Customer Success oddělení. Takže nejen že mě to po tomto praktickém workshopu bavilo, ale začal jsem nasávat obchodní taktiky a know-how kde se dalo. U jiných SaaS, ve spoustě podcastů a vám to doporučuju taky.

Obchod a celý jeho proces jsme začali ladit s novou kolegyní Hanou Šafkovou, se kterou všechno bezvadně sedlo. Prošli jsme spolu celou řadu offline akcí a měli i úspěšný webinář.

Díky jednomu Sales mastermindu, který jsem organizoval, vzniknul i tento díl podcastu Saleshero.

Přesně proto není náhoda, že jsem natočil podcast s Honzou Laiblem o tom, jak každý prodává…

Vtipné na tom posunu je to, že ještě někdy na jaře jsem měl přednášku na jednom sales meetupu o tom, jak obchod (ne)děláme, ale řešíme „jenom onboarding“.

Nás to ve Freelu hodně posunulo. Měli jsme těžký rok. Ovlivnila ho celá řada věcí od války až po změnu ceníku. Díky propracovanému obchodu a novému byznysovému tarifu teď dokážeme růst daleko rychleji.

S tím se pojí také změna využití Freela ve firmách. Dříve bylo hodně týmů, kde jsme byli pouze jedním z pomocníků a za pár stovek to byl prostě nástroj k ruce, u kterého nikdo ve firmě moc neřešil co/jak/proč. Nyní jsme ve větších týmech středobodem chodu celé firmy. Je to určitě i tím, že jsme přidali spoustu nových funkcí, které významně rozšiřují možnosti využití Freela v rámci firemních procesů. Je to třeba integrace na Make.com, zadávání úkolů pomocí hlasovek a videí, obousměrná integrace na Google kalendář, zavedení Custom fields k úkolům, tabulkový výpis úkolů, Mind mapa a dalších 5.800 dílčích změn a vylepšení.

Ve Freelu jsme se věnovali vzdělávání a formalizaci firmy. Spoustě věcí jsme dali mnohem větší řád. Lidé získali své role, směrnice a kompetenční matice. Každý první čtvrtek míváme „Maják“ — celofiremní diskuzi a sdílení. Dále natáčím videa s novinkami do „palubního deníku“. Kromě toho máme jasnou interní roadmapu a projekt „Kompas“, kde jsou top priority každého oddělení. Sledujeme finanční plán a KPI všech oddělení.

S rozvojem nám pomáhají lektoři Essential College, ale sami se inspirujeme kde se dá, zkoušíme. Narostli jsme na 30 lidí a do budoucna bychom se bez těchto věcí neobešli.

Hodně energie jsme věnovali expanzi do Španělska a Rumunska. Upřímně, zatím máme první tisícovku uživatelů a fakt velké náklady, ale každý nějak začínal. A taky jsme změnili doménu na freelo.io.

Kdyby vás expanze zajímala více do hloubky, tak si pusťte CZ podcast, kde jsem byl po 5 letech znovu hostem. Probrali jsme toho mnohem více.

Moc se těším, kam Freelo v příštím roce posuneme. Našlápnuto máme jako nikdy předtím. Hned z kraje roku nás čeká spuštění vymazlené timeline (Gantt je nejpoptávanější funkce Freela) a doufejme i několik dalších posil napříč pozicemi.

Také jsem vedl celou řadu webinářů. Jeden o zavádění změn ve firmách s Talentworkem, o digitálním workflow s Fakturoidem, prošli jsme s Hankou největší letošní changelog Freela a ukázali si řízení digitálních projektů pro Dobrý web. No a hlavně, vyhrál jsem fight s Raynetem. 🙂

Váš Hosting

Skvělý rok měl i Váš Hosting. Vyrostli jsme o 38 % a jedinou vadou na kráse jsou ceny energií, které servery a klimatizace bohužel potřebují 24/7. Letos jsme právě kvůli nim museli plošně zvedat ceny serverů. Překvapilo mě, jak moc to našlo pochopení u klientů. I když samozřejmě pro některé to byl důvod k odchodu. Obvykle to bylo ale spíše tím, že to byly mrtvé projekty a tohle byla poslední kapka.

Jako každý rok jsme nahazovali nějaké servery v rámci „dobra“. Od teď u nás běží Linka bezpečí, Lékaři bez hranic nebo pro Lékaři pro Ukrajinu. Alespoň nějaký příspěvek společnosti...

Na příští rok máme hodně našlápnuto. V lednu spouštíme nové zákaznické centrum a o něco později i web. Zákaznické centrum se přitom přepsalo od nuly a přinese velkou hodnotu prakticky všem zákazníkům.

A tohle je náhled na náš nový vizuál…

22.5. — Marlene Dytrych

A jedno letošní reelsko…

Webexpo

Jako i předchozí roky se konalo Webexpo. Letos jsem Šárce, ředitelce Webexpa, odmítl moderování, přednášku a cokoliv dalšího. Kvůli Marlene. Konalo se totiž pár dnů po plánovaném porodu.

Nakonec Šárce vypadl řečník, a tak opět #challengeaccepted. K přednášce jsem přidal navíc roundtable diskuzi na téma SaaS onboarding, kde jsme se sešli s lidmi z Wrike a dalších SaaS.

Moje přednáška o Content strategy stejně jako ostatní z Webexpa na Slideslive.com.

Léto

Celé léto se u mě neslo ve znamení ranních výklusů s kočárem a návštěv showroomů a plánování domu.

Když jsem v loňském shrnutí psal o plánování domu, tak jsem ještě vůbec netušil, kolik nás toho čeká další rok. Vyřešit dispozice, hypotéku, stavební materiály nebo firmu bylo sice náročné, ale ladění všech těch detailů v kuchyních, koupelnách, elektrických rozvodech a dalších částech domu bylo a vlastně pořád je nekonečné. Na jednu stranu je to fajn osobní projekt, ale na druhou stranu začínám chápat, proč mi Mirek Uďan říkal, že jsem blázen, proč si nekoupím něco, co už vyladil a postavil někdo jiný. Jo, bylo by to mínus 10 000 rozhodnutí.

Docela se hodí mít mezi klienty Freela Koupelny Ptáček nebo DEK stavebniny.

Jeden fajn tip na kuchyně. Blum showroom vám sestaví kuchyni na zkoušku, takže plány můžete vidět v reálu ještě předtím, než vám to truhlář postaví.

V létě nemohla chybět typická e-commerce voda okolo Českého Krumlova s Petrou, Davidem nebo Martinem a Editkou z Vyfakturuj.

S Petrou Dolejšovou, Mirkem Uďanem a Davidem Kočím jsme si dali týden klidné práce na Retreatu — a prochodili Beskydy. Taková pracovní dovolená, kde si člověk utřídí myšlenky, vypadne z rutiny a opeče buřty. Je skvělé, že takové místo existuje. Díky Robe a Lenko.

SaaS Vegas #2

Na konci léta jsme s Hankou organizovali SaaS Vegas. Zakladatelé českých SaaS si opět užili vzdělávací dovolenou, zapařili, zasportovali a nasdíleli si kvanta informací a know-how.

Přebytek v rozpočtu opět putoval na dobrou věc. Tentokrát na Ukrajinu skrze Člověka v tísni. Doplnil tak předchozí příspěvky z Freela a Hostingu, které jsme poslali hned na přelomu února a března.

Se Šimonem Pánkem z Člověka v tísni jsem natočil podcast 3 roky nazpět. Je to borec. Více takových v ČR.

Hanka byla na Vegas v sedmém měsíci. Klobouček jak to zvládla. Já jsem si s sebou vzal obě holky. Katy zpestřila ranní rozcvičku lekcí FITFAB naživo.

Podzim

Po prázdninách začala divadelní sezóna a tak jsme s Marlene otestovali divadelní lóže v Ústí, Ostravě i Praze, když máma hrála. Vůbec nechápu, kde bere tu energii na natáčení FITFAB programů, ježdění po představeních, noční vstávačky, lekce zpěvu, … a přitom se tak perfektně starat o Marlene. Chtěl bych být taky takový nadčlověk. 😀

Na podzim jsem natočil skvělý podcast o projektovém řízení s Honzou Slavíkem. Dejte si ho, pro každého je tam prostor k inspiraci.

Freelo taky oslavilo už sedmé narozeniny. Příští rok nás čeká snad už velká oslava s uživateli jako v předcovidové době.

Osobnost digitálu 2022

Nějakou haluzí se stalo, že jsem vyhrál v soutěži Webtop100 kategorii osobnost roku. Potěší. Natočili se mnou i podcast. Ten je za mě suprovej, uvolněnej, …

Stejně jako předchozí roky jsem motivoval studenty k podnikání. Letos kromě projektu Můžeš podnikat přišlo pozvání i z univerzit v Hradci a Pardubicích.

Tričko podnikatelský trenér jsem dostal na UHK, tak ho teď beru jako motivační dres

A co letos pokulhávalo?

Zdraví. Méně kvalitního spánku, méně času na sport. To se docela rychle projeví. Nejvíc mě štve zánět šlach, který máme z permanentního nošení Marlene už od září. Ten omezuje všechno, hlavně cvičení. Na tu malou lásku se ale nedá zlobit.

Další, co pokulhávalo byly investice. Ať hodí kamenem každý, komu nespadlo portfolio alespoň na půlku. 😅 Škoda že pro tuhle příležitost k nákupům nemám volný cash.

Každopádně, tenhle rok mě obohatil nejvíc v životě. Jsem vděčný za všechno co přinesl.

--

--