2023

Karel Dytrych
6 min readJan 1, 2024

--

Ani v roce 2023 nechci přetrhnout šňůru vzpomínek na celý rok, takže i když mě za jednu ruku tahá Marlen od stolu a 2 metry opodál nadává Katharine u odstrojování stromečku. Jdu na věc.

Začnu od toho nejdůležitějšího. S Marlene by se dalo každý den napsat deset příběhů s dobrým koncem, srandou a infarktem, ale to bych tu seděl ještě v létě. Takže jen to nejdůležitější — budeme 4.

A protože Katy chytila jednu svatební kytici, tak jsem si na kopci u Svatého Jana pod skalou umazal koleno, až to Katy rozbrečelo. Je to pro mě jedna z nejhezčích vzpomínek. Vyráželi jsme ráno na vlak v totálním slejváku a nakonec jsme nachodili na sluníčku 20 km.

Mimochodem, zásnubní kroužek jsem řešil s Václavem Štekrem. Rád vám ho doporučím. Pokecali jsme, nasmáli jsme se, a nakonec řekl, že už ví všechno. Navrhnul, že nebude posílat žádnou skicu, náhled, ani model na 3d tiskárně. Prostě přijdu pro hotový, perfektní prsten podle zadání. A byl. Oproti těm hotovým z řetězců má duši.

A víte co mi ještě letos udělalo fakt radost? Vzal jsem tátu na fotbal. Je sparťan, takže na slávku. Přitom taková blbost.

Cestování

Cestování s ročním prckem není snadné, ale když se chce, tak všechno… s občasýma nervama v kýblu jde. My jsme opět krátili zimu v Las Palmas. To místo je pro přežití s batoletem nejlepší na světě. Dětské hřiště na každém rohu, dlouhá krásná promenáda (kde se nechá jezdit i ve 3 ráno v únoru ve 20°) a pak ta velká čistá pláž. Stačí dítě vypustit na písek a ono je okamžitě spokojené na další půlden. Zvládli jsme párkrát i polské Krkonoše, dvě svatby, a nějaké víkendy. Za mě platí, že čím dále a na kratší dobu, tak je to náročnější.

Nechyběla ani každoroční e-commerce voda. Čtyři dny na vodě s mobilem v barelu = kvalitní reset a odpojení. Stavění stanu, déšť, jezy, zima, nepohodlí, a zastávky na super jídlo mezi Vyšším Brodem a Boršovem. K nezaplacení. Díky Petro.

Freelo

Ve Freelu jsme vyrostli na 100 000 uživatelů a na asi 35 lidí. Zlepšili jsme strašně moc věcí. To nejdůležitější vnímám pocitově v nových kancelářích. Ze starého „zatuchlého podpalubí“ nás to všechny spojilo v jeden otevřený, navoněný open space s řadou meetingovek. Všem se tam pracuje mnohem lépe. Dobrá atmosféra a naladění k práci je cítit na každém kroku.

Vypustili jsme redesign. Původně tedy nový „detail úkolu“. Ten se naštěstí zvrhnul v pár stovek úkolů a měsíců. Výsledkem je rychlejší a lepší celé Freelo.

Také jsme se učili jak budovat management. Ultimátní cíl je, aby firma mohla dlouhodobě fungovat, díky zavedenému systému, zcela bez přičinění nás tří zakladatelů. Důchod neplánujeme, ale věříme, že tak je to správné. Pomáhá nám v tom Essential College a Prospirio.

Největší letošní zážitek? Když jdete do kavárny a přijde vám někdo poděkovat a potřást rukou, že má díky vám mnohem lepší firmu…

Z Podpalubí

Ve Freelu jsme i letos točili podcast. K audiu jsme v závěru roku přidali i video. Dejte si klidně ten poslední. Vánoční speciál s Lukášem Havláskem a Mirkem Uďanem. Je to sranda a dozvíte se také plno mouder.

Tyhle 3 letošní díly Z podpalubí se mnou rezonují dodnes:

Váš Hosting

V hostingu jsme se hezky rozrostli. Přišli Iveta, David a Zdeněk. Naše 100 % remote fungování je s rozrůstajícím týmem náročnější, ale myslím, že se s tím poměrně slušně popasováváme.

Největší letošní pecky? Nové zákaznické centrum a nový web. Nejvíce mě potěšilo, když jsme dávali dohromady aktualizované reference. Jednak to množství fajn referencí, ale i reakce lidí na žádost o referenci, kde připojovali i poděkování za náš servis.

Sluší se vypíchnout, že David Kučera nám vtiskává novou grafickou identitu.

Na příští rok nás čeká výzva — stát se ještě přívětivější a pohodovější službou. Už letos jsme věnovali spoustu času dopracování různých flow pro různé stavy a formuláře, aby to bylo všechno snadnější.

SaaS Vegas

Letos jsme s Hanou už potřetí zvládli organizaci Saas Vegas — nejlepší vzdělávací Saas dovolenou v Čechách a na Moravě.

Když se sejde 45 SaaSkařů na jednom místě, tak vznikne hodně nápadů, přátelství, spoluprací a zábavy. Navíc, jako předchozí ročníky, zbyla slušná částka na dobrou věc.

Nový domov

Celým rokem se stejně jako vloni táhla stavba domu. Teď už máme na druhý pokus zkolaudováno. Poprvé jsem zapomněl na chlebíčky, tak to nevyšlo. Na konci Ledna bychom se měli stěhovat a zbývá tisíc dodělávek. Všichni říkali, že to je to nejhorší… a měli pravdu. O celé stavbě se možná rozepíšu až bude hotovo. Zatím jsem z toho hotovej jen já.

Zdraví a sport

Tohle letos kulhalo. Nejlepší byl únor a březen, kdy se dalo v Las Palmas běhat, hodně chodit, plavat, otužovat atd. Nejhorší byl naopak závěr roku, kdy jsem měl 3x virózu. Možná to souviselo i s docházkou do KB5 — že jsem svoje tělo prostě přetížil. KB5 je silový trénink s kettlebell a trenérem. Mega doporučuji. Nezažil jsem větší péči o správnou techniku a provedení cviků. Pro všechny neznalé je to alternativa více známé Železné koule.

Pozvali si mě, a ptali se na věci…

Taky jsem letos přijal pozvání do řady podcastů na různá témata. Nejvíce reakcí od lidí jsem měl na Byznys Cast u Dana Tržila. Pro lidi ze SaaS je hodně relevantní.

O životě a o tom jak nemít zmatek v hlavě v Autentické výzvě.

„Zažehnul“ jem o typických problémech v projektovém řízení…

O tom jak děláme sítě jsem si povídal s Eliškou Vyhnánkovou hned na začátku roku.

Svlíkačku našich technologií ve Freelu jsme projeli s Jirkou Bachelem.

Krátký podcast o projektovém řízení s Jirkou Krátkým.

Se Štěpánkou Duffkovou jsme natočili velmi přátelský díl o tom, že každý může podnikat.

O psychice v podnikání a podobných tématech jsme se bavili v Las Palmas s NLP koučem Jirkou Martiškem.

Tak čau, zas za rok.

--

--